Hlavné súdne pojednávanie s manažérmi VOP Nováky sudkyňa odročila

30.03.2012 Prievidza

Prievidza 30. marca (TASR) – Na Okresnom súde v Prievidzi dnes, v tretí deň hlavného pojednávania v kauze tragického výbuchu munície vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) Nováky, pri ktorom zahynulo osem pracovníkov a 34 utrpelo zranenia, samosudkyňa Noema Turanovičová ukončila vypočúvanie všetkých piatich obžalovaných manažérov.
Obžalovaní bývalí manažéri - generálny riaditeľ VOP Jozef B. (1956), ekonomicko-obchodný riaditeľ VOP Eduard B. (1942), technický riaditeľ VOP Ján L. (1957), výrobný riaditeľ VOP Ján L. (1963) a bývalý bezpečnostný technik Jozef O. (1975), popreli vinu na tragédii. Vo svojich výpovediach vysvetľovali, že pri delaborácii munície ani jej množstve naskladnenom v pracovných priestoroch či na vonkajších skládkach neporušovali žiadne predpisy. Tie, ktoré platia v civilnom sektore pri manipulácii s výbušninami, sa nedali použiť, pretože delaborácia munície je zložitý proces. Mohli sa riadiť len stále platným predpisom o bezpečnostných opatreniach pri práci s muníciou a výbušninami a ničení munície vydaným ešte bývalým Ministerstvom národnej obrany v roku 1963. Aj ten mohli používať len ako metodický materiál, pretože bol nielen zastaraný a takisto nevyjadroval špecifické podmienky likvidácie munície. O problémoch so skladovými priestormi, kvôli ktorým museli muníciu pripravenú na delaboráciu i zvyšky výbušnín po jej rozobraní skladovať vonku, vedel aj zriaďovateľ akciovej spoločnosti VOP Ministerstvo obrany (MO) SR.
V podniku bola zriadená takzvaná výbušninová komisia, ktorej členmi boli niektorí riaditelia, odborníci-pyrotechnici i bezpečnostný technik. Komisia mala povinnosti riešiť problémy s uskladňovaním, ale aj v technológii a technike používanej na delaboráciu munície, ktorú si museli v podniku väčšinou vyrábať sami.
Počas pojednávania sa objavili aj nové skutočnosti, listinné dôkazy o tom, že výbušky typu V-5čršD, pri rozoberaní ktorých podľa obžaloby došlo k prvotnému výbuchu, boli nekvalitné, zmätočné už z výroby a mali sa likvidovať explóziou. O tom však vo VOP nikto nevedel. Napriek tomu ministerstvo zadalo VOP zákazku na ich delaboráciu. Stále však ešte nie je jednoznačné, čo spôsobilo reťazový výbuch munície. Vyšetrovatelia v obžalobe uviedli, že to bola manipulácia s predmetnými výbuškami na lise, ktorý mal nesprávnu konštrukciu a bola zanedbaná jeho údržba.
Posledný z obžalovaných, ktorý niekoľko hodín pred výbuchom kontroloval prevádzku delaboračnej haly, vo svojej dnešnej výpovedi vyhlásil, že sa mu nikto z pracovníkov na lis nesťažoval. K značnej obložnosti muníciou na pracoviskách povedal, že tá sa často menila, niekoľkokrát aj počas dňa. Vplývalo to z technológie. Každý pracovník, bol preškolený na konkrétny úkon, dôkladne poznal bezpečnostné predpisy a mal ich v písomnej forme zavesené na svojom pracovisku. Žiadne porušenie predpisov v ten osudný deň nezistil. Uviedol však, že niekoľkokrát upozorňoval aj cestou výbušninovej komisie na nedostatky pri skladovaní munície. Bolo prijatých mnoho dlhodobých opatrení, problémy však v podniku odstraňovali pomaly. Najväčší problém videl v nedostatku muničných skladov. O týchto problémoch vedelo aj MO SR. Bezpečnostný technik vo svojej výpovedi napokon šokoval informáciou, že ani po tragédii sa situácia nezmenila. Vo VOP po výbuchu pracoval ešte dva roky. Ale ani za toto obdobie neboli zlikvidované niektoré voľné skládky munície.
Advokát Ľubomír Hrežďovič, obhajca obžalovaného Jána L., bývalého technického riaditeľa, v tejto súvislosti novinárom povedal, že výpoveď bezpečnostného technika poukázala na legislatívnu dieru, ktorá sa namiesto riešenia ešte prehĺbila. Na otázku, či sa súd bude uberať aj smerom k MO SR, Hrežďovič povedal, že úlohou súdu je preskúmať otázku zodpovednosti za tragédiu. Zatiaľ sú podľa neho z prečinu všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti obžalovaní iba piati vedúci pracovníci VOP. Kedy predpokladá skončenie procesu a vynesenie rozsudku, si nedovolil odhadnúť, pretože problematika je veľmi obsiahla.
Po rekapitulácii jednotlivých výpovedí, ku ktorým sa mohli obžalovaní ešte vyjadriť, sudkyňa odročila hlavné pojednávanie na 5.-8. júna 2012. Prečítajú na ňom posudky expertov a na rad prídu aj svedkovia, ktorých je v obžalobe stanovených dovedna 75. Môžu však v priebehu procesu pribudnúť ďalší. Preto je pojednávanie stanovené na štyri dni, uviedla sudkyňa.
 

Vyberte región